Futebol dá Força

Futebol dá força är en internationell stiftelse som genom fotboll stärker tjejers rättigheter och möjligheter. I Mocambique driver de en nationell fotbollsturnering som fungerar som utbildningsplattform och stödstruktur för tjejer 8-16 år med fotbollsträningar och matcher med workshops som stärker tjejers självkänsla, ledarskap, hälsa och rättigheter både på och utanför fotbollsplanen.

Insamlingsstiftelsen Futebol dá Força Sverige (FDF) är en oberoende internationell stiftelse som grundades i Mocambique 2012 av då 19-åriga svenska fotbollstränaren och sociala entreprenören Cecilia Safaee. Futebol dá Força betyder just “Fotboll ger styrka”, vilket också är stiftelsens mål; att genom fotboll stärka tjejers rättigheter och möjligheter att forma sin egen framtid. FDF verkar för att göra fotbollstränaren till en katalysator för tjejers lika rättigheter och möjligheter på alla fotbollsplaner i hela världen, och därmed påverka samhällets utveckling även utanför fotbollen. Sedan starten i Mocambique 2012 har FDF utvecklats och expanderat till andra länder. 2013 startades organisationen upp i Sverige, där man arbetar inom föreningslivet för att främja tjejers psykiska hälsa, för att tjejer ska inkluderas i föreningslivet oavsett bakgrund och ekonomiska förutsättningar. Idag utbildas fotbollstränare både på plats och digitalt i 27 länder på alla kontinenter. Futebol dá Forças nätverk av tusentals fotbollstränare stärker varje vecka över 20 000 tjejer.

 

H.M. Drottning Silvias Stiftelse ger stöd till FDF:s verksamhet i Mocambique, där de driver en nationell fotbollsliga och utbildningsplattform: Mutola Cup. Mutola Cup är en nationell fotbollsturnering som spelas över hela Mocambique som verkar som utbildningsplattform för att stärka tjejers självkänsla, rättigheter och möjligheter att utvecklas som individer, samt främja deras fysiska och psykiska hälsa och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, samtidigt som normer och attityder som idag begränsar tjejer från att nå sin fulla potential förändras hos tjejers familjemedlemmar och andra nyckelpersoner i det lokala samhället.

Alla projekt