World Children´s Prize (WCP) engagerar barn och ökar deras kunskap om mänskliga rättigheter och demokrati. Tillsammans blir vi en kraft mot kränkande behandling, fördomar och rasism, och för tolerans, jämställdhet och positiv mångfald.
Det årliga programmet avslutas med att de deltagande barnen genomför sin demokratiska världsomröstning i vilken de utser årets barnrättshjälte. WCP beskyddas av bland andra Drottning Silvia, statsminister Stefan Löfven, den avlidne Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi, Graça Macel och Desmond Tutu.
Drottning Silvias Stiftelse möjliggör genom sitt stöd projektet ”Moçambique-för flickors rättigheter”, där både barn och vuxna involveras.
Projektet manar barn, familj, lärare och skolledare, lokala traditionella och religiösa ledare, lokala och nationella myndigheter och departement, politiker och medier att engagera sig för ett Moçambique fritt från kränkningar av flickors lika rättigheter.
World Children’s Prize (WCP) barnrättsambassadörer leder vägen. De är flickor och pojkar som givits kunskap, kapacitet och styrka att kräva respekt för barnets rättigheter. Ambassadörerna bildar barnrättsklubbar och utbildar andra om barnets, särskilt flickors, rättigheter.
Tidigare har flickor som utbildats av WCP till barnrättsambassadörer i Moçambique avslöjat och kämpat mot systematiska sexuella övergrepp mot flickor i flera av landets skolor. Dessa skolor är idag övergreppsfria. Barnrättsambassadörerna är inspirerande exempel på hur barn kan åstadkomma förändring när de får kunskap, mod och stärkt självkänsla.
Här får vi höra röster från några av barnen på bilderna.
”Jag tvingades gifta mig när jag var tolv år, trots att jag är ett barn. När jag sedan blev gravid måste jag även sluta skolan. Det gör så ont. Jag älskade skolan och min dröm är att en dag bli en riktigt bra lärare”, Mercia, 14 år
”Vi är flickor och vi har alla våra mensperioder. Men det är som att vi skäms. Det är många saker som behöver förändras för att det ska bli bättre men vi måste också förändra oss själva! De kan förbättra varje toalett i Moçambique, men utan oss flickor blir det ingen förändring. Vi behöver stå upp för oss själva!”, Eliza (WCP-barnrättsambassadör), här tillsammans med sina vänner i Secunaria de Massaca-skolan
”Flickorna gör allt arbete i hemmet. Vi pojkar gör inget, men jag lagar mat, städar och tvättar, precis som mina systrar. Då får dom mer tid för sina läxor och fritid. Som kille skäms man över hur lärare köper sex av flickor i utbyte mot betyg och annat. Det är ju barnsexhandel och helt fel. För att det ska bli bättre måste vi unga killar lära oss om flickors rättigheter”, Arnaldo, 13 år, WCP-barnrättsambassadör, Boane